Karkówka/schab pieczony w mleku

schab2Karkówka pieczona w mleku jest soczysta, krucha i pełna smaku, a co najważniejsze bardzo prosta do przygotowania. Świetnie smakuje na kanapkach oraz podawana jako dodatek mięsny do obiadu. Można ją także zalać w galarecie. To idealny przepis dla osób, które cenią sobie domowe wyroby oraz tych dbających o linię. Dodatkową zaletą karkówki pieczonej w mleku jest to, że zamrażanie w niewielkim stopniu wpływa na jej walory smakowe.

Czas przygotowania: 15 minut własnej pracy + 1.5 h pieczenia

Składniki:
1,5 kg karkówki,
¾ litra mleka,
liść laurowy,
2 ziarenka ziela angielskiego,
¼ kostki masła,
sól,
pieprz,

Sposób przygotowania:

1. Mięso dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie nacieramy z każdej strony dużą ilością soli i pieprzu.
2. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło.
3. Przyprawioną karkówkę należy obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym maśle.
4. Kiedy mięso ładnie się zarumieni z każdej strony, przekładamy je do garnka lub naczynia żaroodpornego.
5. Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie, a następnie całość zalewamy gorącym mlekiem. Ilość dodawanego mleka zależy od garnka, w którym będziemy piekli karkówkę. Mleko musi przykryć mięso w ok. 75%.
6. Naczynie żaroodporne z karkówką wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsiusza, grzanie góra+dół przez 1.5 godziny. Całkowity czas pieczenie karkówki zależy od wielkości mięsa. Jeżeli do pieczenia użyjemy karkówkę o masie 1.5 kg to mięso pieczemy przez 1.5 h, jeżeli użyjemy karkówkę 2 kg to pieczemy przez 2 h, jeżeli 1 kg to 1 h itd.
7. Po upływie połowy czasu pieczenia (w moim przypadku 45 minut) przekręcamy karkówkę na druga stronę i pieczemy dalej.
8. Po kolejnych 45 minutach wyjmujemy mięso z żaroodpornego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia.

 


Smacznego!

Karkówka wyjęta z piekarnika pachnie cudownie. Po wystygnięciu możemy ją pokroić w cienkie plasterki i cieszyć się smakiem domowej wędliny.

Ja zazwyczaj kroję karkówkę na pół. Połowę mięsa zjadamy w ciągu kilku dni na kanapkach, a drugą połowę kroję w 1.5-2 cm plastry i zamrażam. Zamrożoną karkówkę wykorzystuję, gdy nie mam czasu albo pomysłu, co przygotować na obiad. Karkówka bardzo dobrze smakuje podana z różnego rodzaju sosami.

Uwaga! Karkówkę można zastąpić innym mięsem wieprzowym np. schabem lub łopatką. Sposób przygotowania tych mięs jest analogiczny do sposobu przygotowania karkówki. Jeżeli zależy nam na chudszej wędlinie na kanapki to w tej roli świetnie sprawdzi się schab.

6 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *