Jogurt z kandyzowanym jabłkiem i cynamonem

jogurtJabłka są dostępne w sklepach i na targach przez cały rok, ale to właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Świeże, dojrzałe, zbierane w polskich sadach mogą konkurować z każdym importowanym owocem.

Dzisiaj zapraszam na jogurt z kandyzowanym jabłkiem i cynamonem. Pyszny, lekki deser, który o tej porze roku smakuje najlepiej.

Czas przygotowania: ok. 5 minut + czas studzenia jabłek

Składniki:

2 duże jabłka

1 łyżeczka masła

2 łyżki cukru (białego lub brązowego)

½ łyżeczki cynamonu

jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środek, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.

2. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem.

3. Na patelni rozpuszczamy masło.

4. Na rozgrzane masło wrzucamy jabłka, a następnie posypujemy je cukrem. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż jabłka zrobią się miękkie, czyli przez 4-5 minut.

5. Usmażone jabłka przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.

6. Schłodzone jabłka przekładamy do szklanek, a następnie zalewamy zimnym jogurtem naturalnym.

Jabłka możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Smacznego!

jogurt

Zobacz także:

Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn
Bezowa uczta
img_8408-kopia-0-3-kn
Owocowa tarta z kremem mascarpone
IMG_7882 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *