Jogurt z kandyzowanym jabłkiem i cynamonem
Jabłka są dostępne w sklepach i na targach przez cały rok, ale to właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Świeże, dojrzałe, zbierane w polskich sadach mogą konkurować z każdym importowanym owocem.
Dzisiaj zapraszam na jogurt z kandyzowanym jabłkiem i cynamonem. Pyszny, lekki deser, który o tej porze roku smakuje najlepiej.
Czas przygotowania: ok. 5 minut + czas studzenia jabłek
Składniki:
2 duże jabłka
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru (białego lub brązowego)
½ łyżeczki cynamonu
jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środek, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
2. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem.
3. Na patelni rozpuszczamy masło.
4. Na rozgrzane masło wrzucamy jabłka, a następnie posypujemy je cukrem. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż jabłka zrobią się miękkie, czyli przez 4-5 minut.
5. Usmażone jabłka przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
6. Schłodzone jabłka przekładamy do szklanek, a następnie zalewamy zimnym jogurtem naturalnym.
Jabłka możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Zobacz także:
Tarta z malinami i bezą![]() |
Bezowa uczta![]() |
Owocowa tarta z kremem mascarpone![]() |