Jajka marynowane w białym winie

jajkaJajka marynowane w winie pamiętam z dzieciństwa. Moja mama zawsze robiła je przed Wielkanocą. Do dzisiaj pamiętam zdziwione miny gości i setki pytań kiedy podawała je po raz pierwszy. Jajka marynowane? W winie? Jak to zrobiłaś? To się da jeść? Czy to jest smaczne? ….. Ach takie czasy. Na wszystkie kulinarne nowości ludzie reagowali ze zdziwieniem. W większości domów na Wielkanocnym stole królowały jajka z majonezem i groszkiem konserwowym.
Kilka miesięcy temu wspomniałam o marynowanych jajkach mężowi. Mąż oczywiście nie znał tego przepisu. Stwierdziłam, że okres przed Wielkanocą to dobry moment na takie stare nowości. Ciekawe czy jajka w tej wersji będą mu smakowały :)
Jeżeli tak jak mojego męża zżera Was ciekawość, jak smakują jajka marynowane w winie to zapraszam. A może znaliście ten przepis? Jeżeli tak, to koniecznie napiszcie w komentarzach co sądzicie o marynowanych jajkach.

Czas przygotowania: 

około 15 min + czas oczekiwania (około 5 dni)

Składniki:

9 jaj (ugotowanych na twardo i obranych ze skorupki)
4 szklanki wody
2 łyżki soli
2 liście laurowe
½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach
½  łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki ziela angielskiego
kilka nasion kopru
1 czerwona cebula
1 szklanka białego, półwytrawnego wina

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy (sól, liść laurowy, pieprz, gorczyca, ziele angielskie, nasiona kopru).
2. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 5 minut (od zagotowania).
3. Do ciepłej zalewy wlewamy szklankę wina oraz dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
4. Przygotowaną zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
5. Ugotowane i obrane jajka układamy w słoiku, a następnie zalewamy zimną zalewą (tylko zalewa, bez przypraw i cebuli!). Słoik zakręcamy.
6. Przechowujemy w zimnym i ciemnym miejscu (najlepiej lodówce) przez około 5 dni.

Po upływie 5 dni jaja wyjmujemy z zalewy, kroimy na pół i polewamy dowolnym sosem (może być majonez lub chrzan).

Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak przygotować jajka marynowane w białym winie:

Smacznego :)

 

 

Zobacz także:

Kolorowe przekąski – zajączek
DSC02964
Karkówka/schab pieczony w mleku
schab2
Kolorowe przekąski – kurczaczki
IMG_1860

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *