Granola orzechowa

granola-orzechowaW dniu 8 listopada obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji zachęcam do przygotowania orzechowej granoli. Zdrowe, energetyczne i bardzo mocno chrupiące musli idealnie sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie.

Czas przygotowania:  5 minut pracy własnej + czas pieczenia około 45-50 minut

Składniki:
400 g płatków owsianych
200 g mieszanki orzechów (ja użyłam mieszanki składającej się z orzechów włoskich, laskowych, nerkowca oraz migdałów)
1 szklanka soku z pomarańczy
5-6 łyżek płynnego miodu
100 g masła

Sposób przygotowania:
1. Orzechy grubo siekamy ręcznie lub rozdrabniamy za pomocą blendera wyposażonego w kielich. Do rozdrobnienia orzechów zazwyczaj używam blendera wyposażonego w kielich. Obrane orzechy wrzucam do blendera, a następnie włączam na kilkanaście sekund. Orzechy rozdrabniane tą metodą są nierównej wielkości, ale w przypadku przygotowywania granoli taki efekt mi odpowiada.
2. W niewielkim garnku rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło powinno mieć temperaturę pokojową.
3. Do miski wsypujemy płatki owsiane oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy.
4. Do suchych składników wlewamy sok z pomarańczy, miód oraz rozpuszczone masło. Całość energicznie mieszamy. Połączone składniki powinny być wilgotne i klejące.
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę równo rozkładamy przygotowaną mieszankę.
6. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 45 minut.  Od czasu do czasu mieszamy, aby płatki równo się zarumieniły. Po upieczeniu płatki powinny być suche. Jeżeli płatki są nadal wilgotne to wkładamy je ponownie do piekarnika na około 10 minut. Pod koniec pieczenia płatki powinny mieć złoto-brązowy kolor.
7. Ostudzoną granolę przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Podajemy z mlekiem, jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami.

Smacznego!

Zobacz także:

Shakshouka z papryką i kiełbasą
szakszuka-3
Placki z ricottą i musem owocowym
IMG_4408 (kopia)-0.3-kn
Drożdżówki z rabarbarem
IMG_3682 (kopia)-0.3-kn
Bułki śniadaniowe
IMG_5218-0.3-kn
Faszerowane bułki
IMG_4851 (kolejna kopia)-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *