Gotowana biała rzepa

rzepaDo niedawna rzepa kojarzyła mi się jedynie z bajką dla dzieci. Wszystko zmieniło się po powrocie męża ze Szkocji. Z kraju dud, kiltów, whiskey oraz przepięknych krajobrazów mąż wrócił z przepisem na rzepę smażoną na maśle. Tak, tak, to nie żart :) Znajomy Szkot u którego mieszkał, poczęstował go właśnie tym przysmakiem na śniadanie. Danie tak zasmakowało mężowi, że nie było wyjścia trzeba było je zrobić w domu.
Gotowana rzepa okazała się strzałem w dziesiątkę. Doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu.  Znakomicie pasuje jako dodatek do dań mięsnych.

rzepa

Czas przygotowania:

30 minut

Potrzebne składniki:

kilka główek rzepy
1 litr zimnej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

1 łyżeczka masła
sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Rzepę dokładnie myjemy pod zimną wodą. Nożem usuwamy łodygi raz ogonki. Nie obieramy rzepy ze skórki, dzięki temu zachowa cenne składniki.
3. Do gotującej wody wrzucamy kilka główek rzepy oraz dodajemy sól i cukier. Na jeden litr wody dodajemy 2 łyżeczki soli oraz jedną łyżeczkę cukru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Czas zaczynamy liczyć od ponownego zagotowania się wody.
4. Po 20 minutach widelcem lub nożem sprawdzamy czy rzepa jest już ugotowana. Jeżeli widelec lub nóż wchodzi miękko to znaczy, że jest gotowa.
5. Ugotowaną rzepę obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Wodę po ugotowaniu rzepy można wykorzystać do przygotowania zupy warzywnej lub sosu.
6. Na rozgrzanej patelni roztapiamy 1 łyżeczkę masła, a następnie wykładamy rozgniecioną rzepę.
7. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.rzepa

Podajemy jako dodatek do dań z mięsem.

Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuje jak przygotować gotowaną rzepę:

 

Smacznego!

Zobacz także:

Pijany kalafior
pijany-kalafior-22
Smażona brukselka z boczkiem
brukselka-z-boczkiem
Fasolka szparagowa z boczkiem
3-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *