Faszerowane bułki

IMG_4781 (kolejna kopia)-0.3-kn Jak zwykle smaczne, proste do przygotowania i bardzo efektowne danie. Ciepłe i chrupiące faszerowane bułki to ciekawy sposób na urozmaicenie śniadań lub kolacji. Podane z odpowiednimi dodatkami może zastąpić danie obiadowe.

Czas przygotowania: 5 minut + czas pieczenia ok. 15 minut

Składniki:

4 bułki śniadaniowe
4 cienkie plastry dowolnej wędliny lub boczku
¼ czerwonej papryki
4 jajka
koperek lub szczypiorek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Z bułek odcinamy wierzch. Środek bułek delikatnie wybieramy tak, aby nie uszkodzić dna oraz boków.
2. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
3. Dno oraz boki bułki wykładamy wędliną lub boczkiem.
4. Żółtko oddzielamy od białka. Na wędlinę wlewamy białko. Żółtko położymy na bułkach pod koniec pieczenia.
5. Połowę powierzchni białka posypujemy pokrojoną papryką.
6. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół do czasu aż zauważymy, że białko zacznie się ścinać, czyli po ok. 10 min.
7. Po 10 minutach wyjmujemy bułki z piekarnika i na drugiej połowie (bez papryki) wykładamy żółtko.
8. Bułki ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu, aż powierzchnia żółtka zacznie się delikatnie marszczyć, a białko będzie w całości ścięte, czyli jeszcze ok. 5 min.  Jeżeli nie lubimy płynnego żółtka to zostawiamy bułki w piekarniku troszeczkę dłużej.
9. Bułki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Faszerowane bułki podajemy kiedy są jeszcze gorące. Z podanej porcji otrzymamy 4 faszerowane bułki.

Powyższy przepis jest tylko moją propozycją. To jakich użyjecie dodatków zależy wyłącznie od was lub od tego co w danej chwili macie w lodówce. Bardzo dobrze smakują takie dodatki jak pomidory, pieczarki, cebula, czosnek, ser żółty itd. Jeżeli przygotujemy faszerowane bułki w wersji bez jajka, to warto polać je ulubionym sosem.

Smacznego! 
IMG_4851 (kolejna kopia)-0.3-kn

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na smaczne śniadanie lub kolację:

Placki z ricottą i musem owocowym
IMG_4408 (kopia)-0.3-kn
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
DSC03135-0.3-kn
Drożdżówki z rabarbarem
IMG_3682 (kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *