Dżem truskawkowy

dżem

Prawdziwy domowy dżem truskawkowy, bez żadnych ulepszaczy czy substancji żelujących. Przygotowany tradycyjną metodą. W skład którego wchodzą jedynie świeże owoce, biały cukier oraz odrobina soku z cytryny. Smak lata i soczystych owoców zamknięty w małym słoiczku, którym będziecie mogli się cieszyć całą zimę :)

Czas przygotowania:

czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania: 6 godzin

Składniki:

10 kilogramów truskawek
2 kilogramy cukru
sok z 2 dużych cytryn
Z podanej porcji wyszło mi 6 słoiczków, każdy po 0,5 litra oraz miseczka dżemu, który zjedliśmy tego samego wieczoru z cieplutkimi bułeczkami i świeżym masełkiem :)

dżem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przygotowywanie dżemu zawsze rozkładam na dwa lub trzy dni, ale oczywiście jeżeli macie dużo chęci i wolnego czasu to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować dżem jednego dnia :)

 

 

 

 

 

Przygotowanie dżemu truskawkowego – dzień pierwszy:

dżem

Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy z szypułek. Umyte truskawki przekładamy do garnka i delikatnie ubijamy ręką, tak aby puściły sok. Garnek z truskawkami stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Po kilku minutach kiedy zauważymy, że sok z truskawek zaczął delikatnie “pyrkać” dodajemy cukier oraz sok z cytryny.
Po około godzinie zdejmujemy garnek z palnika i ubijamy truskawki tłuczkiem do ziemniaków. Kontynuujemy gotowanie od czasu do czasu mieszając. Po 2 godzinach wyłączamy palnik i pozostawiamy dżem do wystygnięcia. Garnka nie przykrywamy pokrywką !!!

 

Przygotowanie dżemu truskawkowego – dzień drugi:
dżem

Drugiego dnia kontynuujemy gotowanie dżemu przez kolejne 2 godziny. Pamiętajmy tylko, że część wody, którą zawierały truskawki wyparowała podczas gotowania pierwszego dnia. Dżem jest gęstszy i należy go częściej mieszać, aby się nie przypalił.

Jeżeli robimy dżem w dwóch lub trzech garnkach to drugiego dnia możemy całość zlać do jednego dużego naczynia. Po 4 godzinach gotowania mamy o połowę mniej dżemu niż na początku. Nie tylko będziemy mieli mniej garnków postawionych na kuchence, ale także unikniemy sytuacji, że jeden słoiczek jest słodszy od drugiego.

 

 

Przygotowanie dżemu truskawkowego – dzień trzeci:

Trzeciego dnia kontynuujemy gotowanie dżemu, ale tym razem nie w garnku a na patelni. Powierzchnia patelni jest większa niż garnka więc szybciej wyparuje resztka woda. W końcowej fazie gotowania dżemu trzeba bardzo często mieszać. Dżem szybko się przypala i pryska po całej kuchni.

dżem

Kiedy dżem jest już gotowy ?

dżem

 

Każda gospodyni ma swoją metodę na sprawdzenie czy dżem jest już gotowy do przełożenia do słoiczków czy jeszcze nie. Ja sprawdzam gotowość dżemu drewnianą łyżką. Przeciągam łyżką po dnie od krawędzi do środka patelni. Jeżeli dżem się połączy należy kontynuować gotowanie. Jeżeli powstanie dziura tzn, że dżem jest gotowy i można go przekładać do słoików.

 

 

dżem

 

 

Gotowość dżemu można także sprawdzać tzw. metodą talerzykową. Na mały talerzyk wykładamy 1 łyżkę dżemu. Talerzyk z dżemem wkładamy do zamrażalnika. Po kilku minutach wyjmujemy talerzyk i delikatnie naciskamy palcem powierzchnię dżemu. Jeżeli dżem jest dobrze przygotowany to na powierzchni utworzy się cieniutka skórka, która po dotknięciu palcem powinna delikatnie się zmarszczyć.

 

 

 

Ciepły dżem przelewamy do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików, a następnie dokładnie zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia sprawdzamy czy słoiki dobrze zaciągnęły. Jeżeli wieczka słoików są wklęsłe to odstawiamy słoiki na docelowe miejsce, aby czekały do zimy na otwarcie. Jeżeli są wypukłe to musimy je jeszcze pasteryzować.

Wyparzanie słoików:

Istnieje kilka sposobów wyparzania słoików, w których będziemy przygotowywali przetwory na zimę. Mój ulubiony to wyparzanie słoików w piekarniku. Jest on nie tylko bardzo szybki, ale także skuteczny. Słoiki po wyjęciu z piekarnika są bardzo dobrze wyparzone oraz krystalicznie czyste.

Słoiki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Umyte i dokładnie wypłukane słoiki (nie musimy ich wycierać ściereczką) wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na metalowej kratce do góry dnem, tak aby woda swobodnie kapała. Pod metalową kratkę wkładamy blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180 stopni. Po około 10 minutach wyłączamy piekarnik, a słoiki pozostawiamy w środku do wystudzenia.

Metalowe wieczka i gumowe uszczelki wygotowujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie wycieramy suchym ręcznikiem.

 

dżem

Pasteryzacja:

Dno garnka wykładamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Na ręczniku ustawiamy obok siebie słoiki. Całość zalewamy wodą do wysokości około ¾ słoików. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików. Jeżeli słoik będzie za zimny, a woda za ciepła (lub odwrotnie) to może pęknąć.
Garnek ze słoikami stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie się gotować i zauważymy na jej powierzchni charakterystyczne „pyrkanie” zmniejszamy moc palnika. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na minimalnym ogniu przez około 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, dokręcamy nakrętki i odstawiamy odwrócone do góry dnem do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia rano odwracamy słoiki i sprawdzamy czy prawidłowo się zapasteryzowały. Prawidłowo zapasteryzowane słoiki powinny mieć nakrętki wklęsłe. Jeżeli nakrętki są wypukłe ustalamy przyczynę, a następnie ponownie pasteryzujemy słoiki.
Jeżeli powyżej opisany sposób pasteryzacji nie powiódł się to przyczyną mogą być wadliwe nakrętki. Nawet nowo zakupione nakrętki mogą okazać się wybrakowane.

 

Smacznego :)

 

 

Zobacz także:

Makaron z truskawkami

makaron-z-truskawkami-1

 

Mus truskawkowy

deser-truskawkowy-2

Kompot z truskawkami

kompot-truskawkowy-1

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *