Drożdżówki z rabarbarem

IMG_3682 (kopia)-0.3-knMiękkie, puszyste i proste w przygotowaniu drożdżówki z rabarbarem. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Czas przygotowania: 15 min. własnej pracy + czas wyrastania, który zależy od temperatury pomieszczenia (latem ok 20 min., zimą 30-40 min.) + czas pieczenia ok. 20 min.

Składniki:
50 g masła
500 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
300 ml mleka
1 całe jajko

Sposób przygotowania:
1. Do mleka dodajemy niewielką ilość cukru (ok. ½ łyżeczki), mąki (ok. ½ łyżeczki) oraz potrzebne do przygotowania ciasta drożdże. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mleko, w którym przygotowujemy drożdże musi mieć temperaturę pokojową. W zimnym mleku drożdże będą wyrastały bardzo długo, a jeśli mleko będzie za gorące, drożdże nigdy nie wyrosną. Pamiętajmy, że drożdże z których przygotowujemy ciasta lub bułki drożdżowe muszą być świeże i odpowiednio przechowywane. Jeżeli upłynęła data ważności lub ich wygląd budzi jakiekolwiek wątpliwości lepiej ich nie dodawać do wypieków.
2. W garnku rozpuszczamy masło. Pamiętajmy, że masło, które dodajemy do ciasta musi mieć konsystencję płynną, ale nie może być gorące.
3. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mleko, jajko, rozczyn drożdży oraz rozpuszczone masło.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyjmujemy na blat stołu i wyrabiamy ręcznie jeszcze przez kilka minut. Ciasto możemy wyrabiać rękoma lub za pomocą miksera wykorzystując nakładki do ciasta drożdżowego.
6. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat stołu i formujemy drożdżówki. Z powyższej porcji wychodzi ok. 12 drożdżówek. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na dwie części i robię drożdżówki w dwóch różnych smakach. Rabarbar można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, budyniem, serkiem lub makiem.
8. Przygotowane drożdżówki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsiusza, grzanie góra-dół przez ok. 20 minut (do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni).

Rabarbar, który dodajemy do drożdżówek obtaczamy w mące ziemniaczanej połączonej z niewielka ilością cukru.

Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z innymi ciekawymi przepisami na wykorzystanie rabarbaru:

Rabarbarowo-śmietankowa pianka
na str-0.3-kn
Lemoniada z rabarbaru
IMG_3726-0.3-kn
Syrop z rabarbaru
IMG_3703-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *