Domowy kisiel o smaku jabłkowym

Kisiel to jeden z najprostszych deserków jaki możemy przygotować i podać naszemu dziecku.
Sklepowe półki uginają się od ofert różnych firm. Możemy sobie wybrać nie tylko smak kisielu, ale także ilość zawartego w nim cukru, czy zawiera kawałki owoców czy nie, czas gotowania itd. Niektóre firmy w swojej ofercie mają kisiele, które należy jedynie zalać ciepła wodą, inne trzeba gotować przez ok. 5 min. Wybór jest bardzo szeroki, ale czy gotowe kisiele są zdrowe? Czy możemy je podać niemowlętom? Ja bym się nad tym zastanowiła, tym bardziej, że przygotowanie kisielu w domu, ze świeżych owoców nie jest ani pracochłonne, ani kosztowne. Do przygotowania tego prostego deserku wystarczą jedynie świeże lub mrożone owoce, woda niegazowana oraz mąka ziemniaczana. Zaletą domowych kisielków jest przede wszystkim to, że wiemy z czego zostały zrobione. Nie musimy obawiać się sztucznych barwników czy konserwantów.
Domowy kisiel możemy podać dziecku już po ukończeniu przez niego 8 miesiąca życia. Przygodę naszego maluszka z domowym kisielkiem możemy zacząć od przygotowania kisielu o smaku jabłkowym.


Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
2 jabłka
1 i 1/4 szklanki wody
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Jabłka należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych.
2. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, a następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż jabłka zmiękną.
3. Zawartość garnka blendujemy lub przecieramy przez sitko o drobnych oczkach.
4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do kisielu.
5. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.

Uwaga: Jeżeli kisiel jest za gęsty dolewamy zimną wodę, mieszamy i ponownie gotujemy.

Uwaga: Jeżeli po ugotowaniu kisiel nie będzie gęsty, należy w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i ponownie zagotować.
Na mojej stronie w zakładce gotowanie znajdziecie filmik z dokładnym opisem jak przygotować kisiel o smaku wieloowocowym. Zapraszam do obejrzenia http://kobietaniepracujaca.pl/domowy-kisiel-2/

Jeżeli dziecko już opanowało umiejętność przełykania większych kawałków pokarmu, możemy przetrzeć lub blendować jedynie część owoców. W ten sposób otrzymamy kisiel z wyraźnie wyczuwalnymi fragmentami owoców.

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *