Domowy kisiel – bez konserwantów

Domowy kisiel – przepyszny, zdrowy i mega owocowy deser zawierający bardzo dużo witamin. Przygotowanie zajmuje tylko 5 min, a smak pozostaje w ustach na cały dzień. Najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowy kiedy najbardziej odczuwamy brak świeżych owoców. Idealny jako owocowa przekąska dla dzieci. Domowy kisiel możemy podać dziecku po ukończeniu 8 miesięcy. Przygotowany w ten sposób deser nie zawiera konserwantów.

Czas przygotowania: 5 min

Składniki:

2 szklanki owoców mrożonych lub świeżych

1,5 szklanki zimnej wody

3-4 łyżki cukru (ilość cukru zależy od owoców, które dodajemy do kisielu)

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

Bita śmietana lub jogurt naturalny

Świeże owoce

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy szklankę wody, a następnie dodajemy 2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców oraz cukier. Ilość cukru zależy od owoców jakie zostały dodane do kisielu. Ja użyłam mieszankę owoców leśnych (truskawki, jagody, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, maliny). Owoce leśne są kwaśne, a więc należy dodać więcej cukru. W przypadku kisielu z słodszych owoców (np truskawki) dodajemy mniej cukru.

2. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty

3. Całość blendujemy. Uwaga: Jeżeli lubimy kisiel z dodatkiem kawałków owoców blendujemy tylko część owoców.

4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 0,5 szklanki zimnej wody i wlewamy do kisielu.

5. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.

Tak przygotowany deser podajemy z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. W wersji odchudzonej świetnie smakuje podawany z gęstym jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Uwaga:
Jeżeli kisiel jest za gęsty dolewamy zimną wodę, mieszamy i ponownie gotujemy.

Uwaga:
Jeżeli po ugotowaniu kisiel nie będzie gęsty, należy w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i ponownie zagotować.

Uwaga:
Jeżeli przygotowany przez nas kisiel zagęścimy tylko jedną łyżką mąki ziemniaczanej otrzymamy owocowy mus. Idealny jako dodatek do deserów owocowych lub lodów.

Smacznego! Zapraszam do obejrzenia filmu :)

 

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *