Domowy dżem z jeżyn

dżem jeżynowy
Pomimo, ze jeżyny rosną w moim ogrodzie już od kilku lat, to nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby przygotować z nich przetwory. W tym roku po raz pierwszy postanowiłam troszeczkę poeksperymentować i zrobić dżem z jeżyn. Moje próby okazały się strzałem w dziesiątkę. Po kilku minutach gotowania wiedziałam, że będzie smacznie. Z podanego przepisu dżem wychodzi bardzo gęsty i lekko kwaskowaty. Ma intensywny czarny kolor i smakuje obłędnie. Myślę, że będzie idealnym dodatkiem do gofrów z bitą śmietaną.

Czas przygotowania:

około 1 godzina

Składniki:

1 kilogram jeżyn

2 szklanki cukru

sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Jeżyny myjemy i osuszamy.

2. Umyte owoce przekładamy do garnka i delikatnie ubijamy ręką, tak aby puściły sok.

3. Garnek z jeżynami stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Po kilku minutach kiedy zauważymy, że sok z jeżyn zaczął delikatnie “pyrkać” dodajemy cukier oraz sok z cytryny.

4. Owoce gotujemy przez około godzinę od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Garnka nie przykrywamy pokrywką !!!

5. Pod koniec gotowania dżem przekładamy na patelnię. Powierzchnia patelni jest większa niż garnka więc szybciej wyparuje resztka wody. W końcowej fazie gotowania dżemu trzeba bardzo często mieszać. Dżem szybko się przypala i pryska po całej kuchni.

6. Dżem z jeżyn przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, a następnie mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

dżem jeżynowy

 

Kiedy dżem jeżynowy jest już gotowy ?

dżem jeżynowyKażda gospodyni ma swoją metodę na sprawdzenie czy dżem jest już gotowy do przełożenia do słoiczków czy jeszcze nie. Ja sprawdzam gotowość dżemu drewnianą łyżką. Przeciągam łyżką po dnie od krawędzi do środka patelni. Jeżeli dżem się połączy należy kontynuować gotowanie. Jeżeli powstanie dziura tzn, że dżem jest gotowy i można go przekładać do słoików.

Gotowość dżemu można także sprawdzać tzw. metodą talerzykową. Na mały talerzyk wykładamy 1 łyżkę dżemu. Talerzyk z dżemem wkładamy do zamrażalnika. Po kilku minutach wyjmujemy talerzyk i delikatnie naciskamy palcem powierzchnię dżemu. Jeżeli dżem jest dobrze przygotowany to na powierzchni utworzy się cieniutka skórka, która po dotknięciu palcem powinna delikatnie się zmarszczyć.

 

Przygotowanie/wyparzanie słoików:

dżem jeżynowyIstnieje kilka sposobów wyparzania słoików, w których będziemy przygotowywali przetwory na zimę. Mój ulubiony to wyparzanie słoików w piekarniku. Jest on nie tylko bardzo szybki, ale także skuteczny. Słoiki po wyjęciu z piekarnika są bardzo dobrze wyparzone oraz krystalicznie czyste.

Słoiki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Umyte i dokładnie wypłukane słoiki (nie musimy ich wycierać ściereczką) wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na metalowej kratce do góry dnem, tak aby woda swobodnie kapała. Pod metalową kratkę wkładamy blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180 stopni. Po około 10 minutach wyłączamy piekarnik, a słoiki pozostawiamy w środku do wystudzenia.

Metalowe wieczka i gumowe uszczelki wygotowujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie wycieramy suchym ręcznikiem.

 

dżem jeżynowy

Pasteryzacja:

Dno garnka wykładamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Na ręczniku ustawiamy obok siebie słoiki. Całość zalewamy wodą do wysokości około ¾ słoików. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików. Jeżeli słoik będzie za zimny, a woda za ciepła (lub odwrotnie) to może pęknąć.
Garnek ze słoikami stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie się gotować i zauważymy na jej powierzchni charakterystyczne „pyrkanie” zmniejszamy moc palnika. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na minimalnym ogniu przez około 25 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, dokręcamy nakrętki i odstawiamy odwrócone do góry dnem do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia rano odwracamy słoiki i sprawdzamy czy prawidłowo się zapasteryzowały. Prawidłowo zapasteryzowane słoiki powinny mieć nakrętki wklęsłe. Jeżeli nakrętki są wypukłe ustalamy przyczynę, a następnie ponownie pasteryzujemy słoiki.
Jeżeli powyżej opisany sposób pasteryzacji nie powiódł się to przyczyną mogą być wadliwe nakrętki. Nawet nowo zakupione nakrętki mogą okazać się wybrakowane.

dżem jeżynowy

Smacznego!

 

Zobacz także:

Smażona brukselka z boczkiem
brukselka-z-boczkiem
Pijany kalafior
pijany-kalafior-22
Kopytka dyniowe
kopytka-z-dyni-11

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *