Domowe „ptasie mleczko”
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 godziny
Składniki:
600 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
3 czubate łyżki cukru pudru (w tym 1 opakowanie zmielonego cukru waniliowego)
20 g żelatyny
kakao (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Śmietankę przelewamy do głębokiego naczynia.
2. Dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
3. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wszystkie sładniki łączymy mikserem.
4. Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę.
Uwaga! Jeżeli żelatyna nie chce się rozpuścić w niewielkiej ilości wody należy ją wstawić do kąpieli wodnej.
5. Wszystkie składniki łączymy.
6. Przygotowaną masę przekładamy do prostokątnego naczynia lub do pucharków na desery. Ja dodatkowo naczynie wyłozyłam folią aluminiową, żeby łatwiej wyjąć „ptasie mleczko” z pojemnika.
7. Przygotowany deser odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
8. Po 2 godzinach wyjmujemy deser z prostokątnego pojemnika i ktroimy w kostkę.
9. Każdą kosteczkę obtaczamy w kakao.
Smacznego!
Pyszny deser, szczegolnie jak sie doda wiecej cukru. Jak dla mnie 4 łyzeczki i jest super!
Kalorie? A co to takiego?
Dziękuję
Fajne, tylko dlaczego taka muzyka pogrzebowa?
Dziękuję i ciesze się, że filmik z ptasim mleczkiem się podobał
a nad muzyką popracuję
pozdrawiam