Deser z kruszonką

deser-z-kruszonkaDeser z kruszonką to połączenie karmelizowango banana, lekko kwaśnego musu ze śliwek oraz chrupiącej kruszonki. Sekret oryginalności tego deseru polega na przygotowaniu kruszonki z patelni. Nieco inny, odbiegający od tradycyjnego sposób przygotowania kruszonki sprawi, że Wasz deser nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Jeżeli macie ochotę na słodkie chrupanie to zapraszam.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki:
2 duże banany
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
kilka większych śliwek
1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania karmelizowanego banana:
1. Dojrzałe banany obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni roztapiamy 1 łyżeczkę masła.
3. Do roztopionego masła dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
4. Na patelnię wykładamy pokrojony w kosteczkę banan. Całość energicznie mieszamy.
Karmelizowany banan przekładamy do naczyń, w których będziemy podawali deser.

Sposób przygotowania musu ze śliwek:
1. Śliwki dokładnie myjemy, a następnie wydrążamy pestki.
2. Wydrążone śliwki przekładamy do blendera wyposażonego w kielich i rozdrabniamy do czasu, aż otrzymamy jednolitą masę.
3. Masę ze śliwek przelewamy na rozgrzaną patelnię.
4. Smażymy do czasu, aż część wody odparuje, a mus zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Od czasu do czasu mieszamy.
Przygotowany mus ze śliwek wylewamy na skarmelizowane banany.

Sposób przygotowania kruszonki z patelni:
1. Kruszonkę przygotowuję według sprawdzonego sposobu. Ja dodaję mąkę, cukier oraz masło w proporcjach 1:1:1 (jedna czubata łyżka mąki pszennej, jedna czubata łyżka cukru, jedna łyżka masła). Całość rozcieram ręką do czasu, aż otrzymam charakterystyczne grudki. Jeżeli pozostałe składniki deseru są już wystarczająco słodkie to dodaje trochę mniej cukru.
2. Na rozgrzaną patelnię wykładam przygotowaną kruszonkę. Smażę do czasu, aż grudki nabiorą ładnego złotego koloru. Cały czas mieszamy, aby uniknąć przypalenia.
Chrupiącą kruszonkę wykładamy na mus ze śliwek.

Uwaga!!! Kruszonkę próbujemy dopiero po przestygnięciu. Nie próbujemy podczas smażenia oraz kiedy jest jeszcze ciepła. Temperatura smażonego masła jest bardzo wysoka i można bardzo szybko się poparzyć. Wiem to z własnego doświadczenia :)

Smacznego!

Zobacz także:

 

Kruche ciasteczka na piwie
ciasteczka-na-piwie-serduszko
Ciasteczka orzechowe
a-0-3-kn
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
IMG_4549-0.3-kn

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *