Cukier waniliowy czy wanilinowy?

cukier_waniliowy
Cukier waniliowy to obowiązkowy składnik większości ciast i deserów. Większość osób nie może się obejść bez tego słodkiego i bardzo aromatycznego dodatku. Czym tak naprawdę jest wanilia, jak powstaje i co możemy znaleźć na sklepowych półkach dowiecie się w dzisiejszym poście. Na koniec zaprezentuje Wam mój przepis na wykonanie tego słodkiego dodatku do ciast i deserów. Zapraszam do zapoznania się  z artykułem.

Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Obok szafranu i kardamonu jest najdroższą przyprawą na świecie. Przez wiele lat wanilia była hodowana jedynie w Meksyku, gdzie występują owady zdolne do jej zapylenia. Próby hodowli wanilii w innych miejscach kończyły się niepowodzeniem, gdyż niezapylone kwiatostany nie zawiązywały strąków. Przypadek sprawił, że człowiekowi udało się sztucznie zapylić kwiat storczyka i ten sposób uniezależnić hodowlę wanilii od naturalnego zapylenia. Po dziś dzień każdy kwiat wanilii zapylany jest ręcznie. Największymi producentami wanilii na świecie są Madagaskar, Meksyk i Indonezja.

Roślina ta swój aromat zawdzięcza nasionom lub strąkom. Strąki są koloru ciemnobrązowego, smukłe i pofałdowane o długości ok. 20 cm. Wanilię dobrej jakości charakteryzuje biały diamentowy nalot zwany z języka francuskiego givre, co oznacza szron. Strąki wanilii zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości, a następnie poddawane fermentacji oraz suszeniu. Oprócz zastosować kulinarnych wanilia stosowana jest jako aromat perfum, cygar i likierów.

Cukier waniliowy powstaje z cukru buraczanego połączonego z laskami lub ekstraktem z wanilii. Jego aromat jest bardzo intensywny. Prawdziwy cukier waniliowy powinien zawierać ok. 27% prawdziwej wanilii.

Tańszym odpowiednikiem cukru waniliowego jaki można spotkać w sklepach jest cukier wanilinowy. Cukier wanilinowy powstaje z połączenia cukry z wanilina lub etylowaniliną. Ma on dużo słabszy smak i aromat niż oryginalny cukier waniliowy. Wanilina to związek organiczny, który odpowiada w laskach wanilii za smak i aromat. Koszty produkcji waniliny ze źródeł naturalnych są bardzo wysokie, dlatego otrzymywana jest syntetycznie. Kupując w sklepie cukier wanilinowy, kupujemy tańszy zamiennik cukru waniliowego, który nie ma niewiele wspólnego z naturalną wanilią.

Sztucznie wytworzona wanilina znajduje się w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych. Stosowanie kosmetyków lub produktów spożywczych zawierających wanilinę może wywołać u osób wrażliwych podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji lub kontaktowe zapalenie skóry.

Smaczny, aromatyczny i przede wszystkim zdrowy cukier waniliowy możemy sami przygotować w domu.

Czas przygotowania: 3 min

Składniki:

2 szklanki cukru

1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Do szczelnego pojemnika wsypujemy dwie szklanki cukru. Pamiętajmy, że pojemnik do którego wsypujemy cukier nie może być wilgotny. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki zeskrobujemy nasionka. Pozostałą część laski wanilii przecinamy na 2-3 części. Otrzymane nasionka oraz części wanilii wsypujemy do cukru. Całość dokładnie mieszamy, a następnie szczelnie zakręcamy. Cukier jest gotowy do spożycia po 1-2 tygodniach.

Domowy cukier waniliowy możemy użyć jako dodatek do ciast, deserów, kremów. Możemy go wykorzystać także jako zwykły, granulowany cukier.

Pamiętajmy, że laski wanilii bardzo szybko wysychają. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku. Świeże strąki wanilii powinny być sprężyste i błyszczące. Jeżeli nie uda się nam uchronić strąków wanilii przed nadmiernym wysuszeniem możemy je zmiksować na proszek i dodać do ciast lub deserów. Innym sposobem na wykorzystanie suchych lasek wanilii jest ich odświeżenie. Suchy strąk wanilii zawijamy w wilgotny ręcznik papierowy i wkładamy na kilka sekund do mikrofalówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *