Ciasto ryżowe z pomarańczami

ciasto_ryżoweCiasto ryżowe, które dzisiaj dla Was przygotowałam to lekko zmodyfikowana wersja słynnego Toskańskiego deseru ryżowego, który nazywa się Torta di riso. Torta di roso pochodzi z Toskanii, ale z czasem rozprzestrzeniła się na całe Włochy. Jego składniki zostały zastąpione lokalnymi produktami i w ten sposób powstało wiele odmiany tego przepysznego deseru.
Moja wersja ciasta ryżowego również została lekko zmodyfikowana. Do przygotowania ciasta wykorzystałam polskie produkty, które można znaleźć w każdej kuchni. Ciasto ma nieco inną strukturę niż tradycyjne polskie wypieki. W niczym nie przypomina lekkiego biszkoptu przełożonego delikatnym kremem. Jest zbite i ciężkie, ale smakuje bardzo dobrze. Pomimo lekkich obaw na początku ciasto wyszło bardzo smaczne i z pewnością jeszcze nie raz przygotuję je dla rodziny.

Czas przygotowania:

ok. 25 minut + czas pieczenia 60 minut

Składniki:

ciasto_ryżowe

1700 ml mleka
20 g cukru waniliowego (jak zrobić domowy cukier waniliowy znajdziecie TUTAJ)
180 g cukru
300 g ryżu do risotto
5 jajek
aromat do ciast pomarańczowy (lub w wersji dla dorosłych 50 ml likieru pomarańczowego)
40 g rodzynek
250 ml ciepłej wody
skórka otarta z 1 całej pomarańczy
skórka otarta z ½ cytryny

Dodatki:

filet z pomarańczy lub plasterek cytryny
listek mięty

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy kolejno: cukier, cukier waniliowy, ryż oraz otartą skórkę z ½ cytryny. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie obieramy obieraczką do warzyw. Ważne, aby skórki cytryny były jak największe, ponieważ pod koniec gotowania będziemy je wyjmować. Całość gotujemy przez około 20-25 minut, do czas aż ugotowany ryż będzie miękki.
2. Ugotowany ryż odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy wszystkie dodane skórki z cytryny.
3. Kiedy ryż się gotuje my możemy przygotować pozostałe składniki. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut do namoczenia.
4. Żółtka oddzielamy od białek.
5. Do żółtek dodajemy aromat pomarańczowy do ciast lub w wersji dla dorosłych likier pomarańczowy. Całość mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki tj. ugotowany i przestudzony ryż, otartą skórkę pomarańczy (wcześniej pomarańcze dokładnie myjemy) oraz rodzynki. Skórka z pomarańczy zostanie w cieście dlatego powinna być jak najdrobniejsza. Można ją obrać obieraczką do warzyw, a następnie drobno posiekać nożem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
6. Białka ubijamy ręcznie lub za pomocą miksera na sztywna pianę.
7. Ubite na sztywno białka dodajemy do ryżu oraz żółtek. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie przelewamy do formy do pieczenia ciast.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra – dół przez około 60 minut.
8. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty, filetami z pomarańczy lub kandyzowanymi plasterkami cytryny.

Smacznego :)

ciasto_ryżowe

Zobacz także:

Drożdżówki z rabarbarem
IMG_3682
Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn
Babka z rabarbarem
babka_z_rabarbarem2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *