Ciasteczka orzechowe

ciasteczka
Dzisiaj propozycja dla ciasteczkowych potworów małych i dużych. Kruche i bardzo orzechowe ciasteczka domowej roboty. Idealne na słodką przekąskę dla najmłodszych i długie rozmowy przy kawie dla starszych.

Czas przygotowania:

15 min. + czas pieczenia ok. 20 min.

Składniki:

300 g mąki pszennej
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
100 g cukru
2 żółtka (białka możemy wykorzystać do przygotowania bezików lub kokosanek)
200 g masła lub margaryny
4 łyżki jogurtu naturalnego
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
2. W garnku rozpuszczamy masło.
3. Do sypkich składników dodajemy żółtka, jogurt naturalny oraz masło. Rozpuszczone masło nie może być za gorące. Powinno mieć temperaturę pokojową.
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki stołowej, a następnie wyjmujemy na blat stołu i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeżeli jest za rzadkie to dodajemy mąkę pszenną, jeżeli za twarde to dodajemy więcej jogurtu naturalnego.
5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm. Szklanką lub foremką do ciasteczek wykrawamy ciasteczka o różnych kształtach.
6. Ciasteczka wykładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez ok. 20 min.
7. Po upieczeniu, ciasteczka wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
8. Ciasteczka należy przechowywać w suchym miejscu np. w szczelnym pojemniku lub puszce i chronić od wilgoci.
W zależności od kształtu i wielkości z podanego przepisu wychodzą 2-3 blachy ciasteczek.

Smacznego!,/h4>

 

Zobacz także:

Kruche ciasteczka na piwie
ciasteczka-na-piwie-serduszko
Kokosanki
kokosanka2
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
IMG_4549-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *