Ciasteczka kakaowo-migdałowe

IMG_4614-0.3-knDzisiaj zapraszam wszystkich „ciasteczkożerców” na kruche, maślane i mocno kakaowe domowe ciasteczka. Przepis można z łatwością modyfikować dodając różne dodatki. Do formowania ciasteczek możemy zaprosić dzieci, dla których będzie to doskonała zabawa.

Czas przygotowania: 15 min. + czas pieczenia ok. 20 min.

Składniki:

300 g mąki pszennej

50 g kakao

50 g drobno posiekanych migdałów

100 g cukru

2 żółtka (białka możemy wykorzystać do przygotowania bezików lub kokosanek)

200 g masła lub margaryny

4 łyżki jogurtu naturalnego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, migdały, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

2. W garnku rozpuszczamy masło.

3. Do sypkich składników dodajemy żółtka, jogurt naturalny oraz masło. Pamiętajmy, że rozpuszczone masło nie może być za gorące. Powinno mieć temperaturę pokojową.

4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki stołowej, a następnie wyjmujemy na blat stołu i wyrabiamy ręcznie jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeżeli jest za rzadkie to dodajemy mąkę pszenną, jeżeli za twarde to dodajemy więcej jogurtu naturalnego.

5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm. Szklanką lub foremką do ciasteczek wykrawamy ciasteczka o różnych kształtach.

6. Ciasteczka wykładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez ok. 20 min.

7. Po upieczeniu, ciasteczka wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

8. Ciasteczka należy przechowywać w suchym miejscu np. w szczelnym pojemniku lub puszce i chronić od wilgoci.

W zależności od kształtu i wielkości z podanego przepisu wychodzą 2-3 blachy ciasteczek.

Migdały możemy zastąpić dowolnymi orzechami lub mieszanką orzechów. Każdy wariant sprawdziliśmy i wyszły równie smaczne :)

Ciasteczka można także przygotować bez żadnych dodatków. W tej wersji zamiast 50 g migdałów należy dodać do ciasta 50 g mąki pszennej.

Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z przepisami na letnie desery:

Owocowa tarta z kremem mascarpone
IMG_7852 (kolejna kopia)-0.3-kn
Semifreddo z gorącymi malinami
IMG_7639 (4. kopia)-0.3-kn
Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *