Chrupiące grzanki czosnkowe do zup i sałatek

IMG_5036 (kopia)-0.3-kn

Grzanki to jeden z naszych ulubionych dodatków do zup i sałatek. Przygotowane samodzielnie w domu wzbogacą danie i nadadzą mu unikalnego charakteru. Dziś przygotowałam grzanki o smaku czosnkowym, ale w podobny sposób możemy przygotować grzanki o innych smakach. Zamiast czosnku możemy wykorzystać ulubione zioła lub pikantną paprykę. W każdej wersji smakują wyśmienicie.


Czas przygotowania: 5 min + czas pieczenia: ok. 6 min.

Składniki:

kilka kromek ciemnego chleba

oliwa z oliwek

czosnek

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek. Do oliwy z oliwek wyciskamy przez praskę świeży czosnek. Pozostawiamy na kilka minut, aby oliwa przeszła smakiem czosnku.

Ilość oliwy z oliwek oraz czosnku zależy od ilości chleba z której będziemy przygotowywali grzanki. Na jedną kromkę chleba zawsze daję jeden ząbek czosnku oraz ½ łyżeczki oliwy z oliwek. Jeżeli przygotowuje grzanki z 4 kromek chleba to dodaję cztery ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

2. Pieczywo smarujemy z jednej strony przygotowaną oliwą z oliwek.

3. Na każdą kromkę chleba wykładamy czosnek z oliwy, który następnie rozsmarowujemy po całej powierzchni chleba.

4. Każdą kromkę kroimy w drobną kosteczkę.

5. Pokrojony chleb przekładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 6 minut. Po 3 minutach wyjmujemy grzanki z piekarnika i mieszamy, aby równo się opiekły, a następnie wkładamy ponownie do piekarnika na 3-4 minuty. Grzanki są gotowe, gdy z każdej strony będą lekko zarumienione i chrupiące.

Grzanki idealnie pasują jako dodatek do zup, sałatek oraz jako chrupiące przekąski. Grzanki, których nie wykorzystamy podczas obiadu jako dodatek do zupy, dodaję do sałatek lub zjadamy ze smakiem zamiast chipsów podczas wieczorów filmowych.

Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z przepisami na zupy, do których idealnie będą pasowały grzanki czosnkowe:

Krem z zielonych szparagów i pora:

4209 kopia-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *