Chipsy z jarmużu

chipsy-z-jarmuzuJarmuż to odmiana kapusty, która należy do jednej z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin zielonych. Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią i trwa do początku zimy. Liście jarmużu dopiero po pierwszych przymrozkach tracą swój gorzki smak.
Chipsy z jarmużu to propozycja lekkostrawnej i zdrowej przekąski, którą możemy podać podczas seansu filmowego lub wykorzystać jako dodatek (dekoracja) do zup – kremów. W dzisiejszej wersji chipsy z jarmużu z dodatkiem soli. Przepis można łatwo modyfikować, posypując liście ulubionymi przyprawami i ziołami.

Czas przygotowania:  15 min.

Składniki:
kilka świeżych liści jarmużu
oliwa z oliwek
sól
Opcjonalnie:
ulubione przyprawy i zioła: papryka ostra, tymianek, oregano
czosnek
starty parmezan
lub w wersji na słodko: cynamon
Sposób przygotowania:
1. Jarmuż dokładnie myjemy, a następnie wycinamy twarde łodygi. Liście jarmużu dzielimy na kawałki.
2. Każdy kawałek smarujemy po obu stronach oliwą z oliwek.
3. Na formie do pieczenia ciast wyłożonej papierem rozkładamy posmarowane oliwą z oliwek kawałki jarmużu. Całość posypujemy solą.
Możemy także przygotować oliwę smakową. Do szklanki wsypujemy ulubione przyprawy lub zioła, a następnie zalewamy oliwą z oliwek. Czekamy kilka minut, aby smaki się „przegryzły”, a następnie każdy kawałek jarmużu smarujemy po obu stronach przygotowaną oliwą smakową.
Ilość dodawanych przypraw zależny od naszych upodobań. Pamiętajmy jednak, aby ilość przypraw i oliwy z oliwek dostosować do ilości przygotowywanych chipsów.
4. Formę do pieczenia ciast wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 7-8 min. Cały czas kontrolujemy czy chipsy się nie przypalają. Jeżeli po tym czasie liście jarmużu będą nadal wiotkie to przedłużamy czas pieczenia o 1-2 minuty. Chipsy z jarmużu muszą być chrupiące.
5. Po przestudzeniu przekładamy chipsy do miski i podajemy.

Uwaga!
Liście jarmużu muszą być bardzo dobrze osuszone. Jeżeli liście będą wilgotne to przygotowane chipsy nie będą chrupiące.
Chipsy nie mogą zbyt długo stać posypane solą, ponieważ stracą chrupkość podczas pieczenia.

 

Smacznego!

Zobacz także:

Kotlety z kalafiora i jarmużu

IMG_8572 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *