Capellini z pulpetami w sosie pomidorowo-paprykowym

IMG_7495 (kolejna kopia)-0.3-knCapellini to rodzaj makaronu, który pochodzi z  północno-środkowych Włoch. Wyglądem przypomina spaghetti, ale jest cieńszy i szybszy w przygotowaniu. Czas gotowania makaronu capellini wynosi ok. 2-3 minutu.  Ze względu na delikatny kształt znany jest także pod nazwą anielskich włosów lub włosów Wenus. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi oraz delikatnymi sosami. Idealny dodatek do szybkich dań.  W sprzedaży dostępny jest pod postacią gniazd lub długich nitek przypominających spaghetti.

W dzisiejszej wersji makaron capellini z małymi pulpecikami w sosie pomidorowo-paprykowym. Zapraszam :)
Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
Pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 jajko
½ łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
250 g pomidorów z puszki
1 duża czerwona papryka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

Sposób przygotowania:
Pulpety:
1. Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, kaszę mannę, suszony majeranek oraz jedno całe jajko. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby smaki się „przegryzły”.
2. Z przygotowanego mięsa formujemy kulki o średnicy ok. 1 cm. Ręce możemy delikatnie zwilżyć zimną wodą, aby mięso nie przyklejało się do dłoni, a kulki łatwiej się formowały.
3. Przygotowane kulki mięsa wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
4. Ugotowane pulpety wykładamy na talerz.
Sos pomidorowy:
1. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Grubość pokrojonych warzyw nie ma znaczenia, ponieważ na koniec wszystkie składniki sosu będziemy rozdrabniać za pomocą blendera.
2. Całość smażmy na wolnym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli a papryka będzie miękka, czyli przez około 5-10 minut.
3. Po 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 0,5 litra bulionu, w którym gotowaliśmy pulpety.
4. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Ilość dodawanych przypraw (sól oraz pieprz) zależy od tego jak mocno przyprawiliśmy bulion.
5. Po 20 minutach sos przekładamy do garnka lub innego wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera.
6. Rozdrobniony sos ponownie przekładamy na patelnię, dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min.
Do zagęszczenia sosu nie dodajemy mąki. Gęstość sosu dostosowujemy do własnego gustu, za pomocą ilości dodawanego bulionu, w którym gotowaliśmy pulpety.
Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z przepisami na letnie desery:

Owocowa tarta z kremem mascarpone
IMG_7852 (kolejna kopia)-0.3-kn
Semifreddo z gorącymi malinami
IMG_7639 (4. kopia)-0.3-kn
Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *