Capellini z brokułami i anchois

capellini-z-brokułami-i-anchoisPrzepis na capellini z brokułami i anchois dostaliśmy od znajomego Szkota. Pomimo wielu zapewnień, że danie jest bardzo smaczne, to przyznam szczerze, że troszeczkę się obawiałam zanim je pierwszy raz przygotowaliśmy. Nigdy wcześniej nie zagęszczałam makaronu żółtkiem i nie byłam pewna czy będzie to odpowiadało naszej rodzinie.  Poza tym dość sceptycznie podchodziłam do słonego i intensywnego w smaku anchois. Niepotrzebnie! Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Od wakacji bardzo często gości na naszym stole. Zazwyczaj przygotowuję je kiedy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni.

Czas przygotowania:  ok. 25-30 minut

Składniki:

1 mały brokuł
2 puszki anchois (2 x 80g)
1 mała cebulka
2-3 ząbki czosnku
2 żółtka
makaron capellini
oliwa z oliwek
pieprz
sól
Opcjonalnie:
starty parmezan

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy z zewnętrznych łusek, a następnie oczyszczamy z cienkich błonek, które ją otaczają.
2. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i smażymy do czasu, aż się zeszkli.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz anchois (wraz z sosem).
4. Smażymy przez kilka minut do czasu, aż smaki się połącza.
Równolegle przygotowujemy brokuł, a następnie makaron.
5. Brokuł dokładnie myjemy i rozdzielamy na małe różyczki.
6. W garnku gotujemy wodę z niewielką ilością soli.
7. Do gotującej się wody delikatnie wrzucamy pokrojone różyczki brokułu.
8. Brokuł gotujemy przez około 7 minut. Po upływie tego czasu brokuł powinien być już wystarczająco miękki do zjedzenia, a także zachowa swój intensywny zielony kolor.
9.Ugotowany brokuł delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem i przekładamy na patelnię w której smażyliśmy cebulkę, czosnek oraz rybki anchois. Wodę w której gotowaliśmy brokuł nie wylewamy!
10. Do wody w której gotowaliśmy brokuł wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do przygotowania dania możemy wykorzystać makaron spaghetti. Niemniej jednak capellini jest dużo delikatniejszy niż spaghetti i lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami dania.
11. Gdy makaron jest już al dente, odcedzamy go zostawiając ilość wody, która dokładnie przykrywa makaron w garnku. Ani mniej, ani więcej. Makaron pozostawiamy na około 1 minutę, aby delikatnie przestygł.
12. Roztrzepane żółtka wlewamy powoli do makaronu. Przez cały czas łączenia makaronu z żółtkami bardzo energicznie mieszamy. Przestajemy mieszać dopiero w momencie, gdy mamy pewność, że proces ścinania żółtek już się zatrzymał. Podczas mieszania makaronu z żółtkami nie można robić przerw.
13. Makaron przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami, a następnie delikatnie mieszamy do czasu, aż wszystkie składanki się połącza.
14. Capellini z anchois i brokułem przekładamy na talerz. Danie podajemy na ciepło z dodatkiem startego parmezanu.

Smacznego!

Zobacz także:

Grillowane piersi kurczaka z brokulami i kopytkami z dyni
grill1
Capellini z pulpetami w sosie pomidorowo-paprykowym
IMG_7495 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *