Bułki śniadaniowe

IMG_5218-0.3-knW dzisiejszym poście prosty i szybki przepis na bułki śniadaniowe. Pyszne zarówno z wędliną lub jajkiem oraz na słodko podawane z dżemem.

Czas przygotowania: 10 min. + ok. 10-15 min. (wyrośnięcie ciasta) + 25-30 min. (czas pieczenia)

Składniki podstawowe:

500 g mąki pszennej

300 ml letniej wody

1 łyżeczka miodu lub cukru

1 łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

2 łyżki mleka

Opcjonalnie do bułek możemy dodać wiele różnych dodatków, w ilości 2-3 łyżek (otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, ziarna słonecznika, ziarna dyni, granulowany czosnek, prażoną cebulkę, drobno posiekane oliwki itd.)

Jeżeli do wersji podstawowej za każdym razem dodamy inny składnik to otrzymamy nowy i niepowtarzalny smak pieczywa, który nigdy nie znudzi się rodzinie.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wybrane dodatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

2. W kubku lub szklance mieszamy drożdże z miodem. Całość zalewamy przegotowaną wodą. Pamiętajmy, że woda nie może być za gorąca (<50°C). Zbyt wysoka temperatura wody zabije drożdże.

3. Rozrobione drożdże wlewamy do miski z mąką.

4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki stołowej, a następnie wyjmujemy na blat stołu i wyrabiamy ręcznie jeszcze przez kilka minut. Ciasto możemy wyrabiać rękoma lub za pomocą miksera, wykorzystując nakładki do ciasta drożdżowego.

5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto musi podwoić swoją objętość.

6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat stołu i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy bułki w dowolnym kształcie. Wierzch bułek nacinamy ostrym nożem (jedno cięcie, dwa równoległe lub dwa prostopadłe cięcia), a następnie smarujemy mlekiem oraz posypujemy ziarnami. Nacięcie bułek zapobiegnie ich przypadkowemu pękaniu w czasie pieczenia.

7. Przygotowane bułki wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 °C, grzanie góra-dół przez ok. 30 minut do czasu, aż bułki ładnie się zarumienią.

Uwaga!
Jeżeli planujemy przygotować śniadanie na słodko to do bułek dodajmy 1 łyżeczkę miodu. Jeżeli będzie to klasyczne śniadanie i bułki podamy z wędlina lub jajkiem to do przygotowania bułek dodajemy maksymalnie ½ łyżeczki miodu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *