Bulion warzywny

IMG_4153-0.3-knBulion warzywny to doskonała baza do przygotowania smacznej zupy lub sosu. Smak bulionu warzywnego zależy nie tylko od warzyw i przypraw dodanych do wywaru, ale przede wszystkim od czasu gotowania. Im dłużej będziemy gotowali bulion tym jego smak będzie lepszy. Przygotowanie bulionu zajmuje dużo czasu, dlatego zazwyczaj gotuje duży garnek bulionu, a następnie mrożę go w mniejszych pojemnikach lub wekuję.

Czas przygotowania: ok. 2 h

Składniki:
3 litry wody
3 marchewki
1 por
pół selera
2 pietruszki
1 duża cebula
kilka suszonych grzybków
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu czarnego
2 łyżeczki suszonego lubczyku
sól
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą.
2. Dodajemy przyprawy: listek laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz lubczyk.
3. Cebulę opalamy nad palnikiem, aby wydobyć z niej więcej aromatu i nadać bulionowi charakterystyczny smak.
4. Do garnka wkładamy cebulę oraz suszone grzybki. Całość przykrywamy pokrywką. Pokrywka musi pozostać lekko uchylona. Kiedy bulion zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.
5. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania do bulionu dodajemy czosnek oraz wszystkie zielone liście tj. natkę pietruszki, zieloną część pora. Do bulionu możemy dodać również liście selera oraz świeży lubczyk. Jeżeli do bulionu dodajemy świeży lubczyk to pamiętajmy, aby już nie dodawać suszonego :) Liście selera i świeży lubczyk dodajemy wraz z natką pietruszki oraz zieloną częścią pora.
6. Bulion doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
7. Po ugotowaniu bulion odstawiamy do przestygnięcia.
8. Ugotowany bulion warzywny należy przecedzić przez sitko.

Ugotowane warzywa możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy lub wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej z majonezem. Część bulionu warzywnego wraz z wszystkimi warzywami możemy rozdrobnić za pomocą blendera, przetrzeć przez sitko, a następnie wykorzystać jako warzywna baza do sosów.

Smacznego!

Zobacz także:

Barszcz czerwony z majerankiem
IMG_3577-0.3-kn
Krem z brokułów
IMG_5075 (kopia)-0.3-kn
Krem z zielonych szparagów i pora
4209 kopia-0.3-kn
Krupnik z kaszą jęczmienną
IMG_3898-0.3-kn
Krem z fasoli
img_8736-kolejna-kopia-0-3-kn
Zupa fasolowa
img_8682-kolejna-kopia-0-3-kn
Krem z kalafiora
krem-z-kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *