Bułeczki dyniowe z żurawiną

bułeczki_dynioweW dzisiejszym poście bułeczki dyniowe z żurawiną. Okrągłe i bardzo puszyste drożdżówki, które poprawią humor w zimne, deszczowe dni. Ich intensywny, żółty kolor wniesie odrobinę słońca do naszych domów.

Czas przygotowania: 

praca własna: około 20 minut + czas oczekiwania

Składniki:

250 ml puree z dyni (Jak przygotować puree z dyni znajdziecie TUTAJ)
45 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
400 g mąki tortowej
60 g cukru
szczypta soli
3 całe jajka
150 g masła
suszona żurawina lub rodzynki

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie bułeczek zaczynamy od rozczynu z drożdży. Do garnka wlewamy ciepłe mleko (powinno mieć temperaturę pokojową, nie może być ani za zimne ani za ciepłe), a następnie dodajemy  ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki mąki oraz pokruszone świeże drożdże. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że drożdże z których przygotowujemy wypieki muszą być świeże i odpowiednio przechowywane. Jeżeli upłynęła data ważności lub ich wygląd budzi jakiekolwiek wątpliwości lepiej ich nie dodawać do ciast.
2. W garnku rozpuszczamy masło. Masło, które dodajemy do ciasta musi mieć konsystencję płynną. Nie może być za gorące!
3. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn drożdży. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyjmujemy na blat stołu i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Do wyrobienia ciasta możemy użyć miksera wyposażonego w specjalne nakładki do ciasta drożdżowego.
4. Do ciasta stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera jeszcze przez kilka minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące oraz odklejać się od dłoni.
5. Na koniec dodajemy puree z dyni oraz owoce suszonej żurawiny. Całość wyrabiamy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę. Puree z dyni powinno mieć temperaturę pokojową.
6. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
7. Wyrośnięte ciasto mocno uderzamy pięścią, a następnie wyrabiamy przez około 1 minutę. Przykrywamy talerzykiem lub folią i wstawiamy do lodówki. Ciasto zostawiamy w lodówce od 2 do 24 godzin. Zazwyczaj wyrabiam ciasto wieczorem i pozostawiam w lodówce na całą noc, a rano wypiekam.
8. Po upływie kilku godzin wyjmujemy ciasto z lodówki, chwilę zagniatamy, a następnie pozostawiamy do ogrzania (około 1 godzina jeżeli ciasto było w lodówce całą noc). Kiedy ciasto się ogrzewa, przygotowujemy formę do pieczenia ciast .
9. Ogrzane ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy do formy do pieczenia ciast i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem, mlekiem lub posypujemy kruszonką.
10. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół przez około 20 minut. Upieczone, lekko zarumienione bułeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Dla prawdziwych miłośników słodyczy, przygotowane według powyższego przepisu bułeczki mogą być za mało słodkie dlatego polecam polać je lukrem lub dodać troszeczkę więcej cukru do przygotowywanego ciasta.
Jeśli wybierzecie pierwsza opcje, pamiętajcie, że wypieki polewamy lukrem dopiero po ich przestygnięciu!

Więcej przepisów na dania z dyni znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

Inspiracją do przygotowania bułeczek był przepis znaleziony na stronie: www.kwestiasmaku.pl

Zobacz także:

Granola orzechowa
granola-orzechowa
Faszerowane bułki
IMG_4851 (kolejna kopia)-0.3-kn
Bułki śniadaniowe
IMG_5218-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *