Budyń dla niemowlaka

Budyń obok owocowego kisielu to jeden z najprostszych do wykonania i zarazem bardzo smaczny deser jaki możemy przygotować dla naszego dziecka. W dzisiejszym poście zachęcam do przygotowania budyniu domowej roboty. Przygotowany przez nas budyń jest nie tylko smaczniejszy niż ten zrobiony ze sklepowego proszku, ale także dużo zdrowszy. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani polepszaczy smaku. Przygotowanie takiego deseru nie zabiera dużo więcej czasu niż ugotowanie budyniu „z proszku”.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

200 ml wody niegazowanej

mleko (własne lub modyfikowane)

1 świeże żółtko

1 łyżeczka masła

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy ok. 150 ml wody i gotujemy wraz z łyżeczką masła.
  2. W pozostałej ilości zimnej wody rozprowadzamy za pomocą miksera lub blendera świeże żółtko oraz mąkę ziemniaczaną.
  3. Wodę wraz z mąką i żółtkiem wlewamy do garnka z gotującą wodą, cały czas mieszając.
  4. Całość gotujemy przez ok 2-3 minuty.
  5. Do wystygniętego budyniu dodajemy ok. 100 mleka matki lub mleka modyfikowanego. Ilość mleka modyfikowanego należy dostosować do 100 ml wody zgodnie z przepisem na opakowaniu mleka.

Smacznego!

Tak przygotowany deser można podać dziecku po ukończeniu 7 miesiąca życia. Dla dzieci, które nie ukończyły 7 miesięcy życia można przygotować budyń bez dodatku żółtka. Dla polepszenia walorów smakowych przygotowanego deseru do budyniu możemy dodać starte świeże owoce lub mus owocowy odpowiednio do wieku naszego dziecka. W dzisiejszym poście prezentuję budyń z dodatkiem startych malin.

Każda mama najlepiej zna swoje dziecko i wie co jest dla niego najlepsze. Jeżeli dziecko będzie jadło po raz pierwszy składniki występujące w budyniu to pamiętajmy, aby deserek podać w godzinach porannych oraz w niewielkiej ilości. Jeżeli po zjedzeniu budyniu zauważycie niepokojące objawy w zachowaniu dziecka lub w jego wyglądzie (wysypka, zaczerwienienia, opuchnięcia lub luźne kupki) należy się wstrzymać przed podaniem kolejnej porcji. Każde dziecko jest inne, być może Wasze dziecko jest uczulone na któryś ze składników lub po prostu jego układ trawienny jeszcze nie jest gotowy na takie nowości.

Dla starszych dzieci, które piją mleko krowie polecam tradycyjny domowej roboty budyń waniliowy lub czekoladowy. Przepis i składniki znajdziecie (TUTAJ).

Zapraszam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *