Budyń czekoladowo-waniliowy

budyń

Budyń nazywany także kisielem mlecznym to jeden z najpopularniejszych deserów mojego dzieciństwa. W czasach kiedy dorastałam nie można było kupić gotowego budyniu w sklepie. Pamiętam jak moja mama przygotowywała ten pyszny smakołyk sama. Dzisiaj można iść do sklepu i wybrać budyń o dowolnym smaku, który bez trudu każdy przygotuje w domu. Smak sklepowego deseru nie tylko różni się od zrobionego w domu, ale nieuchronnie zawiera konserwanty, sztuczne barwniki oraz polepszacze smaku. Kiedy mam ochotę na budyń, nigdy nie sięgam po gotowy produkt, ale zawsze robię go sama. Czas przygotowania domowego budyniu jest zbliżony do czasu potrzebnego na zrobienie budyniu „z proszku”, ale jestem przekonana, że samodzielny wybór produktów, z których się go wykonuje, pozwala na przygotowanie zdecydowanie zdrowszego deseru.

Nazwa budyń pochodzi od bardzo popularnego w kuchni angielskiej deseru zwanego pudding. Ciekawostką jest, że ten kultowy polski deser może być podawany nie tylko na słodko, ale także na słono lub pikantnie. Głównym składnikiem słodkiej masy budyniowej jest mleko oraz mąka ziemniaczana. Pozostałe składniki zależą od naszych upodobań oraz od smaku, na który w danej chwili mamy ochotę.

W dzisiejszym poście zaprezentuję przepis na domowy, dwukolorowy, smaczny i zdrowy budyń czekoladowo-waniliowy.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

1 litr mleka,

2 żółtka,

2 łyżki cukru waniliowego (jak przygotować cukier waniliowy domowej roboty znajdziecie TUTAJ),

4 łyżki cukru,

2 łyżeczki masła,

6 łyżek mąki ziemniaczanej,

9 kostek gorzkiej czekolady,

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania budyniu dwusmakowego będziemy potrzebowali dwa małe garnki i dwie szklanki.
  2. Do każdego garnka wlewamy po 300 ml mleka oraz dodajemy łyżeczkę masła i dwie łyżki cukru. Całość podgrzewamy. Do garnka, w którym przygotujemy budyń czekoladowy dodatkowo wrzucamy kostki czekolady.
  3. Do każdej szklanki wlewamy po 200 ml mleka oraz dodajemy cukier waniliowy, 1 żółtko oraz po 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy za pomocą miksera lub blendujemy.
  4. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszankę, którą wcześniej przygotowaliśmy w szklance. Podczas całego procesu mleko w garnku mieszamy, w przeciwnym razie ugotujemy budyń z grudkami.
  5. Cały proces powtarzamy dla budyniu o drugim smaku.
  6. Budyń czekoladowy oraz waniliowy przelewamy naprzemiennie do salaterek. Po kilku minutach budyń jest gotowy do spożycia.

Uwaga! Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich deserów to proponuję do budyniu waniliowego dodać nie dwie łyżki cukry, ale jedną. Budyń waniliowy będzie smaczniejszy.

Smacznego!

Wszystkich rodziców, których dzieci ukończyły 7 miesięcy zapraszam do zdrowej kuchni maluszka, w której zaprezentuję jak przygotować budyń domowej roboty, przeznaczony dla maluchów, które są jeszcze za małe, aby pić krowie mleko.

Zapraszam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *