Bezowa uczta

img_8408-kopia-0-3-knWszystkich miłośników słodkości zapraszam na bezową ucztę. Kwaśne, sezonowe owoce idealnie komponują się ze słodką bezą, a delikatny i kruchy spód powoduje, że rozpływają się w ustach. Bezowe tartaletki doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Czas przygotowania: 20 min. pracy własnej + 55 minut pieczenia + czas oczekiwania na kruche ciasto

Składniki:
Kruche ciasto:
225 g mąki pszennej
135 g masła lub margaryny
60 g cukru
15 g cukru waniliowego
3 żółtka
Owoce:
500 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki itp.)
Beza:
3 białka
150 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do przygotowania bezy możemy dodać dodatkowo jedno białko i proporcjonalnie więcej cukru. Beza będzie wyższa i będzie wyglądała bardziej efektownie. Niewykorzystane żółtko możemy wykorzystać do przygotowania kogla-mogla.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier oraz masło siekamy nożem na stolnicy lub rozcieramy palcami do czasu aż otrzymamy drobną kruszonkę.
2. Do kruszonki dodajemy żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.
3. Ciasto rozgniatamy, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.
4. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do form. Dno oraz boki foremek dokładnie oklejamy ciastem.
5. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
6. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 10 minut.
7. Po 10 minutach formy z ciastem zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię aluminiowa i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 10-15 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.
9. Po wyjęciu spodu z piekarnika przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Bezę ubijamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
10. Na upieczony spód wykładamy owoce oraz bezę.
11. Mini tarty ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez ok. 25 minut. Cały czas obserwujemy czy beza się nie przypala. Jeżeli zauważymy, że beza zaczyna się robić ciemno brązowa, przykrywamy ją folia aluminiową. Po 25 minutach wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Do przygotowania bezowej uczty wykorzystałam 7 foremek na mini tarty o średnicy 9 centymetrów każda.
Smacznego!

 

Zobacz także:

Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn
Owocowa tarta z kremem mascarpone
IMG_7882 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *