Babka z rabarbarem

babka_z_rabarbarem2Puszysta, słodko-kwaśna babka z rabarbarem to doskonały przepis dla zapracowanych. Wystarczy odmierzyć składniki, rozpuścić margarynę, a resztę wykona za nas mikser i piekarnik. Ten przepis pamiętam z mojego dzieciństwa. Bardzo często przygotowywałam to ciasto razem z moją mamą. Zmieniały się tylko owoce dodawane do ciasta. W okresie zimowym, kiedy nie można było się cieszyć świeżymi owocami to wszyscy zajadali się babką bez żadnych dodatków. Zarówno wersja z owocami jak i bez smakuje doskonale.

Czas przygotowania:  20 minut pracy własnej + czas pieczenia około 40-45 minut.

Składniki:
świeży rabarbar
6 jajek
mąka pszenna
margaryna
cukier
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Celowo nie podałam ilości niektórych składników. Ilość rabarbaru zależy od naszych upodobań. Moja rodzina lubi dużo rabarbaru na cieście, dlatego kroję taką ilość warzywa, aby przykryła całe dno formy do pieczenia ciast. Ilość dodawanej mąki pszennej, margaryny oraz cukru zależny od wagi jajek. Poniżej szczegółowy sposób przygotowania ciasta.

babka_z_rabarbarem3

Sposób przygotowania:
1. Pędy rabarbaru dokładnie myjemy, a następie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowany rabarbar kroimy w paseczki o grubości około 0,5-1 centymetra. Do rabarbaru dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej.  Całość dokładnie mieszamy, a następnie rozkładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia ciast.

2. Wybieramy 3 najmniejsze jajka i ważymy. Ile ważą 3 jajka, tyle odmierzamy margaryny. Wybieramy 5 największych jajek i ważymy. Ile waży 5 jajek, tyle odmierzamy mąki pszennej. Ważymy 6 jajek. Ile waży 6 jajek tyle odmierzamy cukru.

3. Margarynę rozpuszczamy w niewielkim garnku i pozostawiamy do przestygnięcia.

4. Do miski wbijamy całe jajka, a następnie dodajemy cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

5. Do jajek oraz cukru dodajemy przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na najniższych obrotach.

6. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę oraz miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

7. Na wyłożony rabarbar wylewamy całą masę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg. Jeżeli ciasto zacznie się przypiekać to przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia ciast.

8. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, a następnie sprawdzamy wykałaczką czy się upiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy do pieczenia ciasta, tak aby rabarbar znajdował się na górze. (Formę do pieczenia ciasta przykrywamy dużą deską do krojenia, a następnie energicznie odwracamy).

9. Ciasto kroimy w kosteczkę, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Najlepiej smakuje z mlekiem, kawą lub zimnym kompotem.

Dzisiaj miałam w kuchni małego pomocnika, który wykładał rabarbar do formy do pieczenia ciasta. Żeby nie było za łatwo i za szybko zadaniem Basi było wyłożenie rabarbaru za pomocą kuchennych szczypiec. Dużo fajniej zabawy, radość z pomagania oraz ćwiczenie sprawności rączek. Polecamy :)

babka_z_rabarbarem1

Smacznego!

Zobacz także:

Lemoniada z rabarbaru
IMG_3726-0.3-kn
Drożdżówki z rabarbarem
IMG_3682 (kopia)-0.3-kn
Rabarbarowo-śmietankowa pianka
na str-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *