Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

dynia-w-zalewie-slodko-kwasnej

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki:

2,5 kg pokrojonej w kostkę dyni

1 ¼ szklanki octu 7%

1 szklanka wody

1 kg cukru

3 goździki

Sposób przygotowania:

1. Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami i pokroić w kostki o wymiarach ok. 2 cm x 2 cm.

2. Do garnka wlewamy ocet, wodę, cukier i goździki.

3. Do gotującej zalewy wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię. Wszystkie kawałki dyni powinny być przykryte zalewa. Objętość zalewy może być niewystarczająca by za jednym razem ugotować 2,5 kg dyni, dlatego będziemy wykorzystywali tę samą zalewę dwa razy.

4. Dynię gotujemy przez ok. 10 minut do czasu aż będzie miękka. Dynia nie może być rozgotowana! Lepiej odrobinkę twarda niż za miekka.

5. W tym czasie musimy odpowiednio przygotować słoiki, w których będziemy marynowali dynię.

6. Po 10 minutach ugotowaną dynię przekładamy do wyparzonych słoików.

7. Czynność powtarzamy z pozostałymi kostkami dyni, które nie zmieściły się za pierwszym razem.

8. Dynię zalewamy gorącą marynatą, szczelnie zamykamy i ostawiamy słoiki do góry dnem aż wystygną.

Po 2 dniach dynia jest już gotowa do jedzenia. Smakuje nie tylko jako dodatek do mięs podawanych na ciepła lub zimno, ale także jako samodzielna przystawka. Poza tym bardzo ładnie wygląda w słoiczkach i jest bardzo oryginalną ozdobą naszej kuchni w okresie jesienno-zimowym.

Smacznego :)

Jak przygotować słoiki do przetworów:

Krok 1:
Sprawdzamy czy słoiki nie są wyszczerbione ani pęknięte.

Krok 2: Sprawdzamy zamknięcia. W przypadku weków dokładnie oglądamy gumki, nie mogą być za mocno rozciągnięte ani popękane. W przypadku słoików typu „twist” zakrętki nie mogą być zardzewiałe ani powyginane. Powyginane zakrętki możemy otrzymać, gdy otwieramy słoiki za pomocą noża. Pamiętajmy, aby sprawdzić ilość „ząbków” na gwincie. Mamy słoiki i zakrętki najczęściej z czterema lub sześcioma „ząbkami” na gwincie. Ilość „ząbków” na słoikach i zakrętkach musi się zgadzać.

Krok 3: Zakrętki i słoiki dokładnie myjemy w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń lub w zmywarce.

Krok 4: Ostatni etap to dokładne wyparzenie słoików. Możemy to zrobić na dwa sposoby.

Metoda 1: Wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach wyłączamy gotowanie i zostawiamy słoiki w wodzie do całkowitego wystudzenia. Wystudzone słoiki wyjmujemy z wody i wycieramy do sucha.

Metoda 2: Znacznie szybsza, polega na wyparzaniu słoików w piekarniku. Umyte słoiki wkładamy do piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 110 C. Pozostawiamy słoiki w tej temperaturze przez ok. 20 minut. Po 20 minutach wyjmujemy słoiki z piekarnika i wkładamy do nich przetwory.

UWAGA!

Bez względu na wybraną metodę należy bardzo uważać, aby się nie poparzyć. Trzeba też zwrócić uwagę, aby nie wystudzić gwałtownie gorących słoików np. poprzez skroplenie ich zimna wodą. Słoik może pęknąć i nas pokaleczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *